Blogindlæg 8 - hvad sker der hvis huset er bygget forkert "energimæssigt"

Når det kommer til at bygge et hus energirigtigt, er der mange problematikker man skal tænke over. Men hvad nu hvis man har bygget et hus, som viser sig ikke at være opført korrekt.
Nogle problematikker viser sig hurtigt efter opførelse af et hus, hvor andre først viser sig efter en rum tid, hvor huset er taget i brug. Dette kan komme til at koste ejeren en del penge at få opklaret, men det kan faktisk ødelægge husets konstruktion, hvis det ikke bliver opklaret i tide.


Denne type udluftning som er vist på billedet ovenover bliver sjældent brugt i nybyggerier, da man oftest laver genvendingsanlæg, hvo udluftnings kanalen ser anderledes ud. Men på dette billede kan der ses at der er fugtskader på træloftet omkring udluftningen, dette tyder på at der ikke er lavet en ordentlig afslutning i f.eks. dampspærren, som så gør at der er træk og udluftningen danner kondens og derfor giver fugtskader på loftet. Dette ville også kunne ske i et nyere hus, hvor der er installeret genvindingsanlæg, her ses problemet dog oftest ved at kanalerne til dette anlæg er tilstoppet, og luften derfor ikke kan blive blæst rundt og dermed danner kondens og fugt. De skader kan i nogle tilfælde ses ved fugt i vinduerne på indvendig side. Men det kan også ses på os mennesker, bliver vi pludselig oftere syge, her tænkes forkølelse og lignende, så er det typiske tegn på at indeklimaet i huset er dårligt, og dette kan skyldes et anlæg hvor kanalerne er tilstoppet.

Dette problem har f.eks. min mor og hendes mand, de har lige fået skiftet alle deres vinduer, og pludselig begyndte hendes mand at blive syg hele tiden, som om han ikke kunne få bugt med hans forkølelse. Deres vinduer begyndte at være "våde" indvendige, og de synes de luftede ud konstant, men lige lidt hjalp det.
De valgte derfor at få en professionel man ud for at få tjekket deres genvindingsanlæg, det viste sig at motoren kun kørte på halv kraft og derfor var halvdelen af rørene rundt i huset stoppet, og deres anlæg havde derfor overhovedet ingen funktion i deres hjem.
Så et nyt anlæg blev bestilt og sat op, og der er ingen fugt i vinduerne mere, og der er endelig kommet bugt med forkølelsen.


Men for at vende tilbage til dampspærren. Hvis man ikke får lagt dampspærren korrekt ind så den tilslutter alle de konstruktioner som ikke lukker tæt, vil der her også dannes kondens og fugt, og hvis det ikke i tide bliver opdaget, vil det udvikle sig til skimmelsvamp, som er utrolig sundhedsskadeligt, og kan ødelægge en hel konstruktion, som dermed kan resultere i at huset bliver ubeboeligt.
En dampspærre har den funktion at sikre lufttætheden i en bygning, og dermed sikre de konstruktioner den hviler op ad. Man siger at en dampspærre skal placeres på den varme side af isoleringen, og på den måde kan man få lukket for alle "sammenkoblinger" der nu findes når man bygger et hus.
Og med de krav bygningsreglementet stiller til nybyggerier, er det derfor yderst vigtigt at dampspærren bliver lagt og tilsluttet korrekt, så man mindsker træk, og holder indeklimaet på et niveau der er korrekt.
På billedet ovenover ses en tagkonstruktion som er blevet angrebet af skimmelsvamp, her er der godt nok lagt dampspærre ind, men dette er tydeligvis ikke lagt korrekt, det kan være samlingerne eller der er en fold eller lignende som har gjort at tagkonstruktionen er blevet angrebet. I værste tilfælde skal alt træværk og tag fjernes og taget skal bygges op på nyt, en bekostelig affære.



Kommentarer

Populære opslag